4 port

INGREDIENSER

– 3 mindre zucchinier, à ca 200 g
– 1 msk olivolja
– 50 g riven parmesanost
– 250 g mozzarellaost

TOMATSÅS

– 1 gul lök
– 2 vitlöksklyftor
– 2 msk olivolja till stekning
– 400 g krossade tomater
– 1 tsk salt
– 1 krm svartpeppar
– ½ kruka grovhackad färsk basilika
– 2 ägg

SERVERING

– sallad och bröd
– färsk basilika

Gör så här:

1.Sätt ugnen på 200°.
2.Skär zucchinin i tunna skivor. Pensla en långpanna med olja och lägg skivorna i ett jämnt lager. Baka strax under ugnens mitt i ca 10 minuter så att de tappar lite av sin vätska men inte får så mycket färg.
3.Sänk ugnstemperaturen till 175°.
4.Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs löken blank och smidig utan att den får färg. Tillsätt krossade tomater, salt, peppar och grovhackad basilika. Låt puttra i ca 15 minuter.
5.Fördela ett tunt lager av tomatsås i botten på en smord eldfast form, 30×20 cm. Lägg en tredjedel av zucchiniskivorna ovanpå. Toppa med en tredjedel av parmesanosten.
6.Vispa upp äggen och blanda med 1 dl av tomatsåsen. Fördela en tredjedel av ägg- och tomatsåsen i formen. Skiva mozzarellan och fördela hälften i formen.
7.Fortsätt varva med tomatsås, zucchini, parmesan, ägg- och tomatsås samt resterande mozzarella. Avsluta med sista delen tomatsås, zucchini, ägg- och tomatsåsblandningen och toppa med riven parmesan.
8.Gratinera strax under ugnens mitt tills gratängen fått fin färg, 25–30 minuter. Servera med sallad och bröd och garnera med basilika.